Reverse processing – Een denkwijze voor het inrichten van efficiënte processen

Eigenlijk bestaat de combinatie ‘reverse processing’ helemaal niet. Maar zelf hebben wij dit afgeleid van ‘reverse engeneering’ waarbij een product dat technisch gereed is, uit elkaar wordt gehaald waarna er geanalyseerd wordt hoe het is gemaakt.

Reverse processing is vergelijkbaar. Je begint met het eindproduct en analyseert welke stappen daarvoor gezet zijn en waarom. Of in het geval van een nieuw proces: de stappen die genomen moeten worden om tot het eindproduct te komen.

Normaal wordt een proces van begin tot eind ingericht. Vaak worden er dan allemaal dingen geroepen en uitgevraagd, waardoor de kans groot is dat er elementen in het proces komen die overbodig of niet relevant zijn. Hierdoor ontstaat er ruis, wat het proces onduidelijk of inefficiënt maakt.

Wat je eigenlijk doet bij reverse processing is een proces van achterstevoren inrichten. Je begint aan het eind en werkt stapsgewijs naar het begin van het proces. Doelgerichtheid staat daardoor constant centraal en hierdoor kom je erachter wat wel en niet van belang is. Naast het proces zal eventueel op een bijbehoren formulier ook alleen worden uitgevraagd wat nodig is waardoor dit ook direct voldoet aan de privacyrichtlijnen uit de AVG.

Close Bitnami banner
Bitnami